Vem är Edvin? | Kontakt | Var ligger Hangzhou? Att exjobba utomlands | Till Viktor i Kina > | Till Sonja i Kina >
RSS Feed Mćndagen den 26 november 2007
Marathonrapport

IgÄr (söndag) avverkades dÄ Shanghai International Marathon. UtifrÄn förhÄllandena sÄ gick det ganska skapligt. Tiden för min del blev 4h1min16sek. Med tanke pÄ hur pass frÀsch jag kÀnde mig efter, sÄ kÀnns det bra att man kunde springa lite fortare Àn i Stockholm trots att jag var betydligt sÀmre trÀnad nu. Det beror nog pÄ att de var lite bÀttre löparvÀder dagen till Àra samt en lugnare öppning. I Stockholm fick man ju kÀnna av vÀggen Ä det grövsta, gÄrdagen var ŽŽett ganska bra trÀningspassŽŽ som min bror brukar sÀga dÄ och dÄ. Det Àr klart att det Àr slitsamt att ta sig genom hela distansen, och det Àr just lÀngden som sliter ut en.

TÀnkte jag skulle sammanfatta lite hur jag upplevde loppet hÀr nedan men först sÄ börjar jag att berÀtta lite mer om hela helgen. Fredagen började med ytterligare en pasta-frukost och jag kÀnde mig rÀtt less pÄ pasta vid det laget. Men kör man pÄ egensnickrat kostprogram baserat pÄ kvantitet snarare Àn kvalitet sÄ Àr det bara att bita ihop. Vid tidig lunchtid hoppade Erik och jag pÄ tÄget till Shanghai, Antonio hade Äkt buss i förvÀg för att möta sin farbror pÄ flygplatsen.

VÀl i Shanghai började vi att Äka till nummerlappsutdelningen, dÀr hade man som det brukar vara en liten mÀssa, men vi blev ganska kortvariga. DÀrefter tÀnkte vi att vi mÄste fylla pÄ med mera kÀk och tog oss raskt till IKEA som inte lÄg intill anlÀggningen dÀr vi fick vÄra nummerlappar. Jag vÀgde mellan en pasta bolognese eller köttbullar med strips... Köttbullarna sÄg rÀtt trista ut sÄ jag klÀmde till pÄ en pasta, lika bra att fortsÀtta pÄ inslagen vÀg, liksom. Eftersom IKEA i Shanghai ser ut som de flesta andra IKEA fick vi sÄ lov att gÄ igenom hela varuhuset innan vi kom ut. I slutÀndan fanns en hörna med svensk mat. Vi köpte pÄ oss geléhallon, salta fiskar och pepparkakor. Pepparkakorna smakade riktigt fint sÄ hÀr i nÀrheten till advent, trots att man inte mÀrker mycket av julstÀmning hÀr i öst. DÀrefter begav vi oss till hotellet dÀr vi mötte upp Antonio och hans farbror Angel. Efter lite vila pÄ hotellet trÀffade vi en kompis till Erik, Markus för att kÀka lite middag med honom, en riktigt trevlig kvÀll, men tidigt i sÀng var melodin.

Lördagen planerade vi att gÄ sÄ lite som möjligt, det gick sÄdÀr. Tristessen tvingade oss ganska snart ut pÄ gator och torg och vi knatade runt lite hÀr och var. Ett besök pÄ H&M blev det och Erik handlade upp hela resekassan... Dagen avslutades med en middag som Ät vi allihopa tillsammans med stor andakt eftersom allvaret började trÀnga sig pÄ. Nu hade Àven Maria anslutit eftersom hon gÀrna ville heja fram oss pÄ söndagen.

Söndagens revelj var tidig. Redan klockan fem drog alarmet igÄng och vilan var slut för denna natt. En liten frukost bestÄende av nÄgra skivor bröd och en yoghurt fick rÀcka, som jag nÀmnde ovan sÄ hade ju kostintaget de senaste dagarna baserats pÄ kvantitet, vidare hungrig var med andra ord inte. Enligt dagsprogrammet var tid för registrering 06.30, pÄ Najing road, inte lÄngt frÄn Peoples Square. VÄrt hotell lÄg cirka tio minuters gÄngvÀg frÄn startplatsen vilket var alldeles perfekt.

Vid starten var det lite struligt och det visade sig snart att registreringen inte verkade finnas. SÄ för att fördriva den sista timmen sÄ blev det nÄgra toabesök och lite snack. Allteftersom började folk att radda upp sig i startfÄllan och nÄgon seedning eller sÄdant var det inte snack om. Hel- och halvmarathon löpare stod huller om buller. Vi hamnade rÀtt lÄngt bak vilket gjorde att det tog ca 5 min att komma till startlinjen.

Nu tÀnkte jag skriva mer om loppet och enklast Àr nog om jag delar upp det i delar.

0-5 km: hÀr gick det mesta fin fint. Banans inledning var lÀcker nÀr man sprang inne i de riktigt centrala delarna. Gjorde en del stilstudier pÄ olika kineser och iakttagelserna frÄn Hangzhou maran gick igen. Vi sprang förbi folk med alla möjliga och omöjliga klÀder. Tuffast var nog snubben i ett par Converse Allstar som hade en nummerlapp för hela distansen pÄ bröstet. DÀr snackar vi noll dÀmpning. FörvÄnansvÀrt mÄnga kineser envisas med att springa med sitt överdrag hÀngande i gympapÄsar pÄ ryggen, fattar inte varför nÀr man kan lÀmna överdraget till organisationen utan avgift.

5-10 km: allt flöt pĂ„ bra och vi banan var fortfarande intressant. Än sĂ„ lĂ€nge hade vi inte gjort mĂ„nga höjdmetrar och varje gĂ„ng man frĂ„gade Antiono om han hade nĂ„gon vĂ€rk svarade han sjĂ€lvsĂ€kert ÂŽÂŽAsk me in one hourÂŽÂŽ.

10-15km: Fortfarande inga problem. Banan var nÄgot mer kuperad och man mÀrkte att vi började lÀmna de centrala delarna. Man sÄg en del kÀrva gubbar alltsÄ. En gubbe sprang sÄ snett att man undrade om han var pÄ vÀg att springa av vÀgen. Konstigare teknik att springa pÄ fÄr man leta efter. SÄg ut som han skulle kunna springa snabbare Ät sidan Àn framÄt. Vart fjÀrde steg han tog stönade han rÀtt rejÀlt. Han mÄste man ju bara slÄ tÀnkte jag.

15-20km: Jag kÀnde mig ruskigt frÀsch fortfarande. Vid ungefÀr 17 km delade banan sig och till höger sprang halvmarathonlöparna. Det var inte ens sÄ man var avundsjuk pÄ att de nÀstan var i mÄl. Antonio gapade ŽŽGirls to the right and man with big balls to the leftŽŽ och vi skrattade ganska gott. Strax efter vÀgskÀlet kom banans tyngsta stigning pÄ ca 20 höjdmeter utdraget pÄ 500m, ingen vÀgg direkt. Vi hade Àven sÀllskap med en riktig publikfriare i form av en gubbe som lÀt som en fÄgel sÄ ofta han fick chansen. Ganska dryg efter ett tag...

20-25km: Efter vÀtskan vid 20 km slÀppte Antonio och Angel. Jag ville försöka hÄlla konstant tempo och Erik hÀngde pÄ. Efter en knapp km började Eriks mage att strula och jag vÀntade in honom. Vi diskuterade lite och han sa att det kÀndes bÀttre, sÄ vi gick tillbaka till det gamla tempot. Halvmaran passerades pÄ ganska exakt 2h. Efter ytterligare nÄgon kilometer var Erik osÀker pÄ sin mage och sa Ät mig att fortsÀtta i samma tempo medan han skulle försöka slÄ av lite. SÄ nu var man solokvist.

25-30km: Benen började kĂ€nnas lite sega och man kĂ€nde definitivt att man rört pĂ„ sig ett tag. Även jag började kĂ€nna ett behov av att utrĂ€tta ett toabesök modell stort. Jag försökte att kolla efter toaletter men misslyckades, istĂ€llet förberedde jag mig för det vĂ€rsta och plockade tvĂ„ svampar som delades ut för att svalka av sig. I vĂ€rsta fall var planen att bara vika av till sidan av vĂ€gen och dumpa... Tur var slapp jag det. Men ett tag var jag riktigt osĂ€ker. Banan hade nu övergĂ„tt mer till att slingra sig fram genom ett nĂ€stan industriomrĂ„de och var riktigt trist.

30-35km: Benen kÀndes skapliga men magen var snÀppet vÀrre. Jag lyckades hÄlla den i schack och jag försökte tÀnka pÄ annat. Den hÀr delen av banan hade lite mer publik omkring sig sÄ jag var inte lika sugen pÄ att behöva ta till nödplanen.

35-40km: Inte helt ovÀntat den tyngsta delen pÄ banan. Den innehöll faktiskt tvÄ stigningar och stora delar gick i en fil pÄ avstÀngd motorvÀg. Riktigt trist löpning. Mellan 38-39 km var nog vÀrst, dÄ hade man helt enkelt utnyttjat en spikrak gata och dragit banan cirka 600m Ät vardera hÄll. Man sprang alltsÄ och mötte varandra i drygt 1 km. I slutet av gatan mötte jag gubben som sprang snett igen, men ingen annan i vÄrat sÀllskap. Erik har ju fÄtt hört vem han har fÄtt stryk av i vilket fall. :) Magen uppförde sig okej denna del och man hade bara mÄlskynket pÄ nÀthinnan.

40km-42.195m: Den hÀr strÀckan slutar man ju tÀnka. Eller man kan ju vÀnda det positivt och tÀnka som Erik var inne pÄ, att smÀrta Àr bara vekhet som lÀmnar kroppen. Strax innan 41 km skylten sÄg jag tvÄ Àldre damer jag bara tvunget skulle om. Jag försökte tÀnja steget sÄ gott det gick och turligt nog var jag snart förbi. DÀrefter var det en liten stigning och jag började skymta röda mÄlbanderoller bakom. Jag klippte pÄ Àn vÀrre och sprut det kan man ju alltid dra av. Fick lite medlut och jag kÀnde hur jag plockade placeringar. Men nÀr banderollen var otÀckt nÀra upptÀckte jag att det inte var mÄlet, jag svor inombords och det Ànda jag tÀnkte var att ŽŽÀr det 1 km till sÄ ska jag f*n hÄlla hela vÀgenŽŽ. Jag började oroligt kolla mig omkring och sÄg att det var en skarp vÀnstersvÀng efter det jag trodde var mÄl och av distansen Äterstod ungefÀr 195m. Det var bara knipa ihop ögonen och sprinta sista biten, tiden blev som sagt 4.01.

Direkt efter mĂ„lgĂ„ngen kĂ€nde jag sĂ„klart ganska slut men nĂ„gra minuters vila gjorde gott. Marathon Ă€r en mĂ€ktig strĂ€cka som jag har stor respekt fö. Nu nĂ€r jag sitter hĂ€r ikvĂ€ll sĂ„ kĂ€nns det kanon att jag tog mig i kragen och genomförde trots den lite krĂ„ngliga anmĂ€lningsproceduren. Ännu roligare var att jag lyckades övertyga tvĂ„ polare att hĂ€nga med. BĂ„de Antonio och Erik gjorde storartade insatser! Antonio pĂ„ 195 cm och 2Âœ mĂ„naders trĂ€ning Ă€r imponerade. Erik körde pĂ„ sex veckors programmet och imponerar Ă€ven han. Antonios farbror rĂ€knas knappt eftersom han har sprungit 10-talet marathon, sĂ„ dĂ€r ligger man i lĂ€.

LÄngt blev det. Hoppas jag inte trÄkar ut de som inte gillar löpning. TyvÀrr hade jag bommat att ladda min kamera, men jag har fÄtt nÄgra bilder av Erik. Fler kommer sÄ smÄningom.

Kommentarer

  • [2015-03-21 23:50:33 av FĂƒÂŻĂ‚ÂżĂ‚Âœrfattare.]

  • [2015-03-20 00:44:34 av FĂƒÂŻĂ‚ÂżĂ‚Âœrfattare.]

  • [2015-03-19 20:13:20 av FĂƒÂŻĂ‚ÂżĂ‚Âœrfattare.]
  • Hejsan Edvin! Kul att kunna följa din Kina-vistelse sĂ„ hĂ€r. Det Ă€r intressant lĂ€sning, speciellt som jag snart ska Ă„ka till Kina. Ha det fortsatt bra dĂ€r borta sĂ„ ses vi i sinom tid.
    [2007-12-03 12:02:42 av Jonathan Viklander]

De fem senaste inläggen
2008-01-09 (Edvin) - Inne pÄ sluttampen.
2007-12-25 (Edvin) - JulhĂ€lsningar frĂ„n Öst
2007-12-11 (Edvin) - Kylslaget.
2007-12-04 (Edvin) - SlÀkttrÀff
2007-11-26 (Edvin) - Marathonrapport

Edvins andra inlägg
2008-01-09 - Inne pÄ sluttampen.
2007-12-25 - JulhĂ€lsningar frĂ„n Öst
2007-12-11 - Kylslaget.
2007-12-04 - SlÀkttrÀff
2007-11-26 - Marathonrapport
2007-11-23 - Shanghai nÀsta...
2007-11-13 - Hangzhou œ-marathon
2007-11-07 - Censurerad.
2007-10-29 - Gula Berget eller Kejsarens Berg?
2007-10-21 - Shanghai marathon, klart och betalt.
2007-10-14 - Hot Pot.
2007-10-08 - Tv-torn, Isbar och F1
2007-10-04 - F1 i Shanghai!
2007-09-26 - Mid-Autumn Festival
2007-09-20 - OvÀsen i Kina.
2007-09-16 - Slut pÄ marscherandet.
2007-09-12 - Ingen havregrynsgröt.
2007-09-10 - Snart inne pÄ tredje veckan
  Bildgalleri...
€ Redigera Vem är Edvin? | Copyright © 2007 Edvin Remb. All rights reserved.
edvin.remb(at)gmail.com | 2007-11-26